Skip to Main Content
Minua kiinnostavat
hidden1hidden2
hidden1hidden2

Leikkauskäsineet infektioita ehkäisemässä

Infektioiden hallinnassa ja kontaminaatioriskin pienentämisessä on huomioitava ilman, potilaan, henkilöstön, laitteiden ja pintojen merkitys. Teemme yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa löytääksemme tehokkaimmat tavat infektioiden ja kontaminaatioiden ehkäisyyn.

Leikkauskäsineet

Yhdet leikkauskäsineet

Leikkauskäsineet auttavat pienentämään sekä hoitohenkilöstön että potilaiden infektioriskiä      – ja ovat yksi monista merkittävistä tekijöistä, jotka ehkäisevät kontaminaatiota leikkaussalissa      . Neulan puhkaistessa leikkauskäsineen sen tarjoama suoja häviää. Reikää voi myös olla vaikea havaita. Rikkoutuneiden leikkauskäsineiden käyttöön liittyy leikkausalueen infektioiden lisääntynyt riski   .

Puuteria voidaan käyttää helpottamaan leikkauskäsineiden pukemista ja riisumista. Se voi kuitenkin aiheuttaa vastustuskyvyn heikkenemistä infektioita vastaan, ympäristön bakteerien lisääntymistä, vierasesinereaktiota, haavan paranemisen hidastumista, kiinnittymistä ja granuloomien muodostumista     . Kaikki ne voivat lisätä leikkausalueen infektioiden riskiä.  

Kaksoiskäsineet ja reiänpaljastus:

Reiänpaljastusjärjestelmän muodostavat kaksoiskäsineet – eli alus- ja päällyskäsineiden yhdistelmä – antaa terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuuden havaita reiät heti niiden synnyttyä. Näin he voivat nopeasti vaihtaa käsineet ja jatkaa toimenpidettä vaarantamatta suojaa infektioita vastaan     .

Tutkimuksesta leikkauskäsineiden käytöstä kirurgisissa toimenpiteissä todettiin, että reiänpaljastusjärjestelmällä varustettuja kaksoiskäsineitä käyttävässä ryhmässä reikien havaitsemisprosentti oli 90,2 %, kun havaitsemisprosentit kaksia tavallisia leikkauskäsineitä ja yksiä leikkauskäsineitä käyttävissä ryhmissä olivat 23 % ja 36,0 %   .

Kaksoiskäsineiden käytön on osoitettu pienentävän neulojen ja muiden terävien instrumenttien aiheuttamaa tapaturmariskiä ja altistumista veriteitse leviäville infektioille. Vuonna 2014 julkaistussa Cochrane Review’ssa todetaan, että kaksoiskäsineiden käyttö pienentää sisäkäsineen rikkoutumisriskiä 71 % yksien käsineiden käyttöön verrattuna   .

Invasiivisiin toimenpiteisiin suosittelevat kaksoiskäsineitä muun muassa seuraavat tahot:

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC)   
  • National Association of Theatre Nurses (NATN)   
  • Association of periOperative Registered Nurses (AORN)   
  • American College of Surgeons (ACS)   
  • Royal College of Surgeons of England   
  • Australian College of Operating Room Nurses   
hidden1hidden2

Työvaatteista johtuvien infektioiden hallinta

Me uskomme, että työvaatteet ovat ratkaisevassa asemassa infektioiden ehkäisyn kannalta. Ne suojaavat potilaita ja auttavat pitämään leikkaussalin ilman puhtaana.

Uudelleenkäytettävät työvaatteet

Perinteiset kankaiset työvaatteet pestään toimenpiteiden välillä ja niitä käytetään uudelleen. Tahrat ja kuluminen voivat kuitenkin heikentää työvaatteiden tarjoamaa suojaa. Ominaisuuksiin vaikuttavat myös laatu ja pesukertojen määrä.

Kertakäyttöiset polypropeenivaatteet

Kertakäyttöiset työvaatteet hävitetään käytön jälkeen, mikä pienentää infektioriskiä. Erityisesti polypropeenista valmistetut työvaatteet on yhdistetty merkittävästi pienempään määrään bakteereita ilmassa ja haavoissa perinteisiin puuvillaisiin paitoihin ja housuihin verrattuna   .

Puhdasilmapuvut

Leikkaussaliin saadaan ultrapuhdas ilma, kun hyödynnetään ilmanjakoa, rajoitetaan ovien avauskertoja ja henkilöstön määrää sekä käytetään puhdasilmapukuja. Tämä on erityisen tärkeää ortopedisissa ja pediatrisissa toimenpiteissä sekä implanttileikkauksissa.

Puhdasilmapuvut on suunniteltu vähentämään henkilöstöstä peräisin olevia ilman mikro-organismeja. Niillä on parempi suojausteho kuin uudelleenkäytettävillä puuvilla-/polyesterivaatteilla. Tämä ehkäisee tehokkaasti bakteerien läpäisyä    myös silloin, kun leikkaussalissa käytetään tavallista ilmanvaihtoa   .

Infektioriskin pienentämiseksi puhdasilmapukuja tulee käyttää, vaikka käytössä olisi laminaarinen ilmanjako.

Kontaminaatioiden ehkäiseminen potilaan iholta

Leikkauslakanat ja koko vartalon peseminen voivat ehkäistä mikro-organismien pääsyä leikkausalueelle ja pienentää infektioriskiä.

Leikkauslakanat

Leikkauslakanat estävät mikro-organismien liikkumista potilaan iholla kirurgisten toimenpiteiden aikana. Läpäisemättömät materiaalit suojaavat infektioilta, ja tehokas nesteiden hallinta pitää työskentelyalueen kuivempana. Tehokkaat leikkauslakanat ovat helppokäyttöisiä eikä niissä ole monia osia, mikä auttaa pienentämään kontaminaatioriskiä.

Ihon peseminen

Koko vartalon pesu vähentää ihon bakteerien määrää ja siten leikkausalueen infektioriskiä. Ihon puhdistamiseen on useita menetelmiä:

  • Saippua ja vesipesu: Tämä on tavallinen puhdistustapa. Se kuitenkin vain levittää ja irrottaa organismeja ja bakteereja niitä luonnostaan runsaasti sisältäviltä iho-alueilta  .
  • Jodattu povidoni: Ihon puhdistus ennen leikkausta jodatulla povidonilla tarjoaa hieman lisää suojaa. Veri, märkä, rasva ja muut leikkaukseen liittyvät tuotteet voivat kuitenkin heikentää sen tehoa   .
  • Klooriheksidiinidiglukonaattiliuos: Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että klooriheksidiinidiglukonaattiliuos ehkäisee sairaalasyntyisiä vaivoja tehohoidossa   . Äskettäin laadituissa protokollissa suositellaan, että potilaat käyttävät klooriheksidiiniä suihkussa kahdesti ennen leikkausta ja antavat sen vaikuttaa vähintään minuutin ennen huuhtelua   . Ihoreaktioiden todennäköisyys on myös pienempi kuin muita vaihtoehtoja käytettäessä   .
hidden1hidden2

'Viitteet'

Ota yhteyttä
Mölnlycke Sulje

Terveydenhuollon ammattilainen

Tällä sivulla olevat tiedot on tarkoitettu ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisille. Merkitsemällä rastin ruutuun vahvistatte, että olette terveydenhuollon ammattilainen.